warning icon
YOUR BROWSER IS OUT OF DATE!

This website uses the latest web technologies so it requires an up-to-date, fast browser!
Please try Firefox or Chrome!

Vi vill väcka intresse för båtliv. Vi utbildar dig som är mellan 6 – 16 år i optimistjolle och dig som är från 13 och uppåt i tvåkrona. I våra kurser får ni lära er allt om knopar, båtvård, sjövett, riggning, kapsejsning, väder, vindar, trimning och en massa annat som gör att seglingen blir något riktigt skoj man längtar till varje år. Vi värnar om säkerheten för våra elever och har därför som mål att vara minst en följebåt per 3:e elevbåt eller mer när vi är ute till havs. Dessutom sitter vi oftast flera instruktörer i varje följebåt och vi använder oss av moderna följebåtar och utrustning för elevernas säkerhet och trygghet ute till havs.

MMSI: 912651465

Vi befinner oss i Lerkils hamn, en pärla på västkusten där man kan hitta på mycket roligt i de härliga vågorna. Det finns många öar att besöka med sin lilla optimist i närheten, så det är inga problem att hitta ett bra ställe att grilla sin korv på!

Lerkils Seglarskola är en del av LBS Lerkils Båtsällskap (Lerkils hamn). LBS bildades 1977 och har sedan dess bara ökat i storlek. Seglarskolan har också ett antal år på nacken så vi har fått en hel del erfarenhet av elever, instruktörer och framförallt, segling. Seglarskolan har länge erbjudit två kurser, en nybörjarkurs och en fortsättningskurs i början av sommarlovet. Inför sommaren 2008 utökades kurserna och 2009 testade vi att anordna en sensommarkurs som vi hade sista veckan på sommarlovet. Denna kurs blev så populär att vi fick tacka nej till många anmälningar. Året där på ändrade vi om detta till ett seglarläger på fem dagar. Lägret blev fullt direkt och seglarläger i Lerkil blev en tradition fram till år 2017. 2010 testade vi även på att driva en tvåkronekurs för andra gången i seglarskolans historia vilket gick väldigt bra. Året där på startade vi även en vuxenkurs i tvåkrona som blev en mycket trevlig och uppskattad aktivitet i Lerkil. Senare år fick vi även låna tvåkronor från närliggande hamnar för att täcka intresset. Nu var det seglarskolans glansdagar. Instruktörerna utbildade cirka 50 nya elever varje sommar och ett gott ryckte spred sig om Lerkil som började konkurrea med framförallt andra hamnar men även med fotbollsläger, konfirmationsläger, tennis- och rid-aktiviter.

Våren 2017 beslutade föreningen att seglarskolan skulle avskaffa posten ”huvudinstruktör/huvudansvarig”. Det rörde om för seglarskolans administrativa upplägg. Tidigare huvudansvarige avsa sig rollen efter de nya direktiven och snabbt hoppade seglarskolans tre elit instruktörer upp och fick ta rollen som de nya stab-instruktörerna. Med mycket nytt för vår elitgrupp och många nya beslutande roller från LBS genomfördes seglarskolan alla sina plannerade aktiviteter förutom vuxenkursen, tack vare vår elit. 2018 valde även vår elit att avstå från den nya staben. Avsaknaden av duktiga instruktörer låg som ett mörker i Lerkil, Sandö och delar av Onsala sommaren 2018. Styrelsen drog ner på alla kurserna och skramlade ihop instruktörer för en ny- och forstättningskurs för de minsta. Sommaren 2019 har riktlinjerna förbättrats något från LBS och LSS kan börja hissa nya segel och testar att annonsera för ett 3 dagars läger i slutet av sommaren.

Seglarskolan har alltid bestått av härliga instruktörer som nästan alltid har varit duktiga elever från LSS som brunnit för att lära andra, segla och ha roligt tillsammans. Utan dem hade det inte funnits nåogon seglarskola. Våra erfarenheter visar att det är viktigt att det finns en ansvarig person som föräldrar, styrelsen och instruktörerna kan vända sig till. Det är viktigt att det finns en trappa bland instruktörerna så att nya instruktörer kan ta över med erfarenhet från de äldre. Tack till alla er som gjort Lerkil till något vi saknar.

Vi vill på denna sida förmedla och dela med oss av det som vi har att erbjuda och det som händer inom seglarskolan. Vi garanterar inte att sidan alltid är uppdaterad till 100% eftersom webbsidan är något som en av våra tidigare härliga instruktör bedriver på sin fritid, tveka därför inte att kontakta någon av instruktörerna om ni är osäkra, men vi har som mål att förmedla oss genom webbplatsen. Bidra gärna med era bilder, tankar och idéer så vi kan få en levande hemsida där vi kan njuta av våra sommarminnen. Webbplatsen skapades 2009. Trevlig sommar önskar vi på LSS.